Parlamentul a adoptat ordonanța „Prună”! SRI poate să facă acte de cercetare penală

0

Deputatii au dat marti vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal. Ordonanta a fost adoptata la initiativa ministrului Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, si prevede ca SRI poate sa faca acte de cercetare penala in conditii speciale.

S-au inregistrat 283 de voturi „pentru”, 10 „impotriva” si opt abtineri.

Senatul, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, a adoptat tacit initiativa legislativa, in 9 mai 2016.

Potrivit proiectului, Ministerul Public este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta Parchetelor, in conditiile legii. Organele de Politie judiciara isi desfasoara activitatea de cercetare penala, in mod nemijlocit, sub conducerea si supravegherea procurorului, fiind obligate sa aduca la indeplinire dispozitiile acestuia.

Serviciile si organele specializate in culegerea, prelucrarea si arhivarea informatiilor au obligatia de a pune de indata la dispozitia Parchetului competent, la sediul acestuia, toate datele si toate informatiile neprelucrate detinute in legatura cu savarsirea infractiunilor.

SRI poate sa faca acte de cercetare penala in conditii speciale in cazuri de tradare, spionaj, terorism, mai prevede Ordonanta 6/2016, care apartine fostului ministru al Justitiei Raluca Pruna, fiind semnata de fostul premier Dacian Ciolos: „Organele Serviciului Roman de Informatii nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest. Prin exceptie, organele Serviciului Roman de Informatii pot fi desemnate organe de cercetare penala speciale conform art. 55 alin. (5) si (6) din Codul de procedura penala pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finala din Codul de procedura penala”.