Stroe, despre faptul că CE va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români: PNL a arătat de la început că rezultatul primelor negocieri este de neacceptat

„România îşi apără fermierii. După discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că fermierii români trebuie să primească un sprijin mai mare pentru pierderile din ultimul an, generate de tranzitul cerealelor din Ucraina. Mesajul oficial confirmă ce a cerut România: este nevoie de sume mai mari pentru statele care au fost «în prima linie». Partidul Naţional Liberal a arătat de la început, şi la Bucureşti şi la Bruxelles, că rezultatul primelor negocieri este de neacceptat şi a cerut o rediscutare. Solidaritatea europeană trebuie să funcţioneze tot timpul şi pentru toţi”, a scris Ionuţ Stroe, vineri pe Facebook.

Liberalul a adăugat că „putem să fim optimişti că eroarea va fi corectată de către Comisia Europeană şi că suma alocată pentru despăgubiri iniţial va creşte”.

„Experţii europeni trebuie acum să ia în calcul toate aspectele despre cum România a fost afectată şi să constate că impactul a fost unul major, aşa cum a recunoscut şi preşedinta Comisiei Europene. Efortul depus de ţara noastră, pentru a sprijini Ucraina, a fost uriaş şi a căzut într-o bună măsură pe umerii fermierilor, care au rămas cu recoltele în hambare. Intervenţia preşedintelui Iohannis oferă o nouă şansă ca aceştia să fie sprijiniţi şi pentru a-şi putea valorifica munca în continuare”, a completat Stroe.

Comisia Europeană va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat, joi seară, surse oficiale pentru News.ro. Sursele au precizat că promisiunea a fost făcută, în timpul reuniunii Consiliului European, de către preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed