Ai un atac de panică la locul de muncă? Iată cum să îl gestionezi

Simți că nu poți respira și că ceva îți strânge pieptul. Te simți detașat de propriul corp și de ceea ce se află în jurul tău, de parcă ai fi  într-un vis. Dacă ți se întâmplă să ai un atac de panică la muncă, s-ar putea să te simți ca și cum te-ai îneca. S-ar putea să îți fie foarte cald și în același timp să ai mâinile înghețate, să te înroșești la față și să simți transpirația care se scurge pe coloana vertebrală. De asemenea, s-ar putea să tremuri.

Desigur, atacurile de panică sunt diferite pentru fiecare persoană. Poate că nu simți niciunul dintre simptomele descrise mai sus. Dar îți auzi sau simți bătăile inimii. Nu poți să vezi clar sau te simți amețit. Și auzi un zgomot în urechi. Și acestea pot fi simptome comune ale unui atac de panică.

Experiența unui atac de panică acasă sau în public se simte destul de rău. Însă experiența unui atac de panică la muncă poate fi un lucru extrem de stresant. S-ar putea să te simți incredibil de singur. S-ar putea să ai un sentiment profund de rușine. S-ar putea să te învinovățești pentru că ești singurul care în mod clar nu se poate controla, pentru că nu ești cu adevărat profesionist.

Dar nu ești singur. Aproximativ 2,7% din populație suferă de atacuri de panică. Și numărul ar putea fi chiar mai mare, deoarece oamenii vorbesc rar despre atacurile lor de panică, din cauza rușinii și a stigmei. Ce poți face pentru a depăși acest moment?

1. Caută un loc mai retras

Este foarte dificil, odată ce începi să simți panica, să încerci să o depășești atunci când ești în public. S-ar putea să fii lângă persoane alături de care nu te simți bine. S-ar putea să te simți judecat. Oamenii care se luptă cu atacul de panică recurent tind să se lupte și cu alte anxietăți, cum ar fi anxietatea socială. De fapt, anxietatea socială este o teamă față de judecata celorlalți. Acesta este motivul pentru care este de ajutor să te scuzi și să găsești un loc în care poți să ai puțină intimitate, ca de exemplu baia.

2. Nu ignora atacul de panică la muncă

Oamenii încearcă adesea să oprească un atac de panică la muncă prin ignorarea lui și prin încercarea de a-și îndeplini responsabilitățile. Însă ignorarea simptomelor va face doar să le agraveze și să compromită performanța muncii tale. În schimb, este mai util să recunoști ce ți se întâmplă.

3. Nu te lupta cu atacul de panică

Este greu să nu te lupți cu simptomele unui atac de panică la muncă. Pentru că sunt atât de inconfortabile, reacția naturală ar putea fi să le oprești. Dar acest lucru doar le va agrava. În schimb, încearcă să îți accepți propriile senzații fizice. Lasă-le să treacă peste tine știind că le poți gestiona, chiar dacă este foarte neplăcut. Ca o furtună, atacul de panică va trece. Este important să reții că mulți oameni, mai ales când experimentează primul atac de panică, nu au nicio idee despre ceea ce se întâmplă și încep să se gândească la ce e mai rău. Ei cred că vor muri. Dar ești în siguranță. Nimeni nu a murit vreodată din cauza unui atac de panică.

4. Observă-ți senzațiile

Observă ce simptome ai fără a încerca să le controlezi sau să le schimbi. De exemplu, observă că palmele îți sunt roșii datorită sângelui care circulă prin vasele de sânge. Observă că trăiești și că respiri. Observă apoi cum corpul tău se liniștește, fără să-i spui „calmează-te, calmează-te…”. Cu alte cuvinte, întoarce-te înapoi și încearcă să observi ce se întâmplă de fapt.

5. Concentrează-ți atenția asupra mediului înconjurător

Ce conduce la anxietate: te gândești la viitor sau la prea multe lucruri în același timp. În esență, un gând anxios duce spre un alt gând anxios și așa mai departe. Acesta este motivul pentru care este important să rămâi în prezent sau să rămâi ancorat în realitate. O modalitate de a face acest lucru este să te concentrezi asupra mediului înconjurător. Ce obiecte sunt în jurul tău? Ce culoare și ce formă are biroul? Din ce sunt realizate butoanele? Ce culoare are acoperișul de vis-a-vis? Ce obiecte se află chiar în fața ta?

6. Ia câteva măsuri productive

Anxietatea și atacul de panică la muncă sunt un semnal de alarmă că ceva care te interesează este în pericol. Iar cel mai puternic antidot la anxietate este de a prelua controlul și a acționa. Încearcă să identifici ce ți-a declanșat anxietatea. De exemplu, poate că nu ai nicio idee despre cum vei termina un proiect la un anumit termen limită. În loc să te superi din cauza termenului limită și să îți dorești ca acesta să dispară, gândește-te la ceea ce poți controla. Poți controla modul în care îți petreci timpul și modul în care creezi proiectul. Poți controla să îi rogi pe șefii tăi să îți acorde mai mult timp pentru proiect. În loc să îți consumi energia pentru a rezista și pentru a evita anxietatea, canalizează această energie spre ceea ce poți controla.

7. Cere ajutor

S-ar putea să fie de ajutor să apelezi la o persoană apropiată care să te susțină. Ai putea să-i ceri unui coleg să te ajute sau să-i spui șefului că faci o scurtă pauză. Atacurile de panică la muncă sunt îngrozitor de inconfortabile, dar ele nu trebuie să fie debilitante. La fel cum ai învățat să le ai, poți să te dezveți. Este nevoie de practică (ca orice altceva). Și ți-ar putea fi de ajutor să lucrezi împreună cu un psihoterapeut specializat în tratarea atacurilor de panică. 

8. Apelelaza la psihoterapie – Sesiuni de Expunere la Realitatea Virtuală

Nadia Gorduza Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY

Dacă te confrunți cu anxietate sau atacuri de panică, nu ești singur. Soluția există și te așteaptă să o descoperi. Sesiunile de Psihoterapie de Expunere la Realitatea Virtuală de la Id Therapy sunt concepute pentru a te ajuta să îți recâștigi echilibrul și să trăiești fără frică. 

Dr. Nadia Gorduza este singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Management Anxietate, Fobii si Adictii, Reprezentant al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: [email protected]

Adresa: Strada Naum Râmniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, București, România

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed