ATENȚIE! Finanțele pregătesc rebaronizarea FISCULUI

0

Un document semnat de Attila György, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, se face referire la posibilitatea desființării celor direcții regionale ale ANAF și revenirea la situația din 2012, dinaintea reformării Fiscului cu susținerea Băncii Mondiale, când direcțiile județene erau controlate de baronii locali, iar Agenția era un instrument politic important.

 

”ANAF consideră necesară întărirea rolului administrațiilor județene ale finanțelor publice. În acest sens, Agenția în calitate de ordonator secundar de credite va avea în vedere alocarea, defalcat pentru fiecare administrație județeană, a bugetului de venituri și cheltuieli și, implicit, a numărului de personal în funcție de o serie de criterii obiective: numărul contribuabililor activi administrați, ponderea în colectare și dispersia teritorială. În vederea realizării obiectivelor asumate ANAF acordă atenția cuvenită faptului că, în activitatea desfășurată, resursele umane sunt elementul de bază care asigură colectarea eficientă a veniturilor bugetare. De asemenea, desființarea direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice ar determina atribuirea calității de ordonator de credite unui număr de 50 de unități teritoriale care urmează a fi înființate (41 de unități județene, 8 unități la nivelul municipiului București și Direcția generală de administrare a marilor contribuabili), fapt care ar genera un necesar suplimentar de posturi, respectiv costuri suplimentare. ANAF apreciază că organizarea optimă a instituției trebuie să aibă în vedere: întărirea rolului administrațiilor județene ale finanțelor publice prin alocarea justă a resurselor necesare funcționării optime; menținerea rolului regional de îndrumare în aplicarea unitară a legislației și procedurilor în materie fiscală; strategia de migrare a contribuabililor în mediu economic; procesul de informatizare”, se arată în documentul semnat de Attila György.

 

În prezent, ANAF este organizată și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice. ANAF asigură colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea unitară a prevederilor legislației privind impozitele, taxele, contribuțiile sociale și alte venituri bugetare în domeniul său de activitate, exercitarea prerogativelor stabilite de lege prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabililor. Reoganizarea din 2013 a dus la apariția a 8 direcții regionale (Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Brașov și București) și la reducerea până la o treime a funcțiilor de conducere (cu tot cu aparat administrativ) a posturilor de conducere. Aceeași reorganizare făcută cu sprijinul Băncii Mondiale a îngreunat abuzurile sau înțelegerile ilegale dintre inspectorii fiscali și firmele controlate. Prin contra-reforma anunțată de PSD, inspectorii fiscali vor reveni sub tutela politică a politicienilor la nivel de județ. Mai mult, numărul de funcții de conducere va exploda, dat fiind că pe lângă cele 8 direcții regionale reapar încă 40 de direcții județene, scrie G4Media. ”De la regiune toată activitatea trece înapoi la județ, cum era înainte. Județele trebuie să devină ce erau în anii trecuți. Trebuie să decidă la nivel de județ ce au de făcut în privința Fiscului. Pentru că eu am nevoie de un interlocutor care să răspundă de absolut tot ce face acolo. Dar trebuie să-i lași și pâinea și cuțitul”, a declarat recent ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Fostul șef al ANAF Gelu Diaconu susține că prin desființarea celor opt direcții regionale, PSD dă drumul la combinații și la evaziune, reinventând administrațiile județene!

”După reorganizarea ANAF pe regionale, adică după ce li s-au tăiat baronilor locali pârghiile/relațiile directe cu cei din Fiscul local (ex: o regională avea mai multe județe în subordine, dar conducerea/decizia era într-un singur loc, la regională), PSD da drumul la combinații și la evaziune, reinventând administrațiile județene!

Știam de mult timp că, în cel mai mare secret, câteva minți înfierbântate din Parlament, împreună cu cozi de topor din ANAF lucrează la predarea la cheie a Fiscului și Vămii către baronii locali. Astăzi am primit confirmarea: un draft de proiect. Nu știu în ce stadiu este, dar asta vor să facă pe repede înainte!

„Gurile rele” m-au anunțat deja că o astfel de măsură da o mare satisfacție UDMR! Alții îmi zic că acesta este tocmai prețul plătit de Dragnea pentru că UDMR nu a votat moțiunea de cenzură. Același Dragnea care proclamă ritos cât era ziua de mare cum face el regionalizarea României, că ministru al Dezvoltării în perioada 2012-2014.

Așadar, pe lângă asemănarea cu vechea organigramă politizată a ANAF, care a funcționat până în 2013, în acest proiect sunt câteva adevărate bombe de prostie, dintre care semnalez doar: trecerea birourilor vamale de frontieră ale Uniunii Europene în subordinea județelor.

Vi-l imaginați pe Buzatu de la Vaslui dirijând traficul pe la Albița? Dar pe urmașii lui Mazăre și Nicușor Constantinescu la comandă de facto a vămii Port Constanța?

Vor fi necesare peste 1.000 de noi funcții publice în zona serviciilor interne (administrativ, resurse umane, contabilitate, etc.) și o puzderie de noi funcții de conducere.

O nebunie care se va termină peste minimum doi ani, având în vedere cât de laborios este un astfel de proces precum și reinventarierea/redefalcarea patrimoniului.

Pentru a nu intră în toate amănuntele tehnice ale efectelor acestui proiect, reiterez că invit pe oricare dintre specialiștii PSD la o confruntare publică pe această tema, dacă doamna Dăncilă, Teodorovici, Mișa sau Vâlcov sunt ocupați cu…chiar, cu ce?

După blocarea informatizării ANAF, începută din păcate de tehnocrați și definitivată de PSD, această este bomboana pe colivă ANAF.

Nu era mai simplu să se înființeze Regiunea Fiscală Autonomă Maghiară? Sau să le dea baronilor niște autostrăzi de făcut la mișto, pe bani grei?

Și încă ceva: oare unde va fi mutată Antifraudă de la Alexandria, cea care trebuia să se ocupe de Teldrum…?” a scris recent Diaconu pe pagina sa de Facebook.