Banca Mondială este dispusă să ofere Transnistriei 3,5 milioane de dolari

Banii urmeză să fie direcţionaţi spre dezvoltarea sistemului de canalizare şi asigurare cu apă, pentru reabilitarea drumurilor, a şcolilor, a grădiniţelor şi instituţiilor de protecţie socială, relatează Olvia-press, citată de Jurnal.md
Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a avut o întâlnire în acest sens cu reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Melanie Marlett. În cadrul întrevederii, liderul separatist a insistat asupra faptului ca ajutorul tehnic să fie oferit doar în mod direct, prin intermediul băncii centrale de la Tiraspol.

La rândul său, Melanie Marlett a precizat că reprezentanţii Băncii Mondiale sunt dispuşi să elaboreze în comun actele necesare.

Banca Mondială oferă asistenţă financiară şi tehnică ţărilor sărace. Aceasta este alcătuită din două organisme: Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare, din care fac parte 186 de state.

Anterior, liderul regimului separatist transnistrean s-a declarat marţi, într-o întrevedere cu şeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Philip Remler, ofensat de faptul că organismele internaţionale acordă sprijin financiar Chişinăului, dar nu şi Tiraspolului, relatează INFOTAG.

„Acesta este acordat ca ajutor atât pentru R.Moldova, cât şi pentru Transnistria. Dar nu este niciun folos din acest ajutor ‘comun’. În primul rând, pe teritoriul transnistrean trebuie respectată legislaţia noastră. În al doilea rând, orice asistenţă care nu se acordă direct permite atragerea specialiştilor din R.Moldova pentru a lucra pe teritoriul nostru, fapt care, în final, completează bugetul lor”, a afirmat indignat Smirnov.

În ceea ce priveşte rezultatele consultărilor informale în formatul 5+2 care au avut loc la sfârşitul lunii mai la Astana, el a spus că „un moment pozitiv a fost faptul că s-a acordat posibilitatea ca nu doar R.Moldova să-şi prezinte poziţiile în procesul de negocieri între Tiraspol şi Chişinău, dar şi Transnistria”. ” Un moment semnificativ pentru noi îl constituie înţelegerile la care s-a ajuns cu participarea Transnistriei sau cu acordul ei”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

El insistă asupra necesităţii ca părţile să adopte un document care să garanteze respectarea înţelegerilor din procesul de negocieri şi consideră că este actuală „declaraţia comună a preşedinţilor, semnată la Moscova la 18 martie 2009, care stabileşte acele principii de reglementare care trebuie realizate pe bază de egalitate de către cele două părţi ale conflictului”.

„Dar ce să vorbim, dacă legea R.Moldova din 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţiulor din stânga Nistrului (Transnistria) nu a fost anulată şi nimeni nu are de gând să o anuleze, din câte înţeleg. Noi vedem altfel viitorul nostru. De aceea suntem pe poziţii diferite”, a subliniat Smirnov.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed