Care este rolul Neptun Deep în securitatea energetică

Securitate energetică

Securitatea energetică reprezintă o problemă europeană, care a apărut în contextul războiului din Ucraina. Pe de altă parte, sectorul energetic este modelat și de ambițiile interne ale UE, de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Una dintre soluții vine de la Marea Neagră, prin proiectul de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep.

Cea mai recentă ediție a emisiunii NOUA ECONOMIE, moderată de Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol, Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze, a avut drept teme de discuție rolul gazelor naturale în contextul geopolitic actual și contribuția României la securitatea energetică a UE, prin dezvoltarea proiectului Neptun Deep, scrie fppg.ro.

Sursa citată transmite că dialogul cu Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a avut loc în jurul rolului pe care gazele naturale îl au în aprovizionarea cu energie a UE și modul în care România își poate asigura propria tranziție energetică și poate deveni un pilon de stabilitate.

Gazele românești, atât cele de pe uscat, cât și cele din Marea Neagră, sunt una dintre cele mai importante atuuri ale României și reprezintă o susținere importantă pentru aprovizionarea țării. De asemenea, gazele naturale sunt compatibile sau chiar susțin noi tehnologii, cum ar fi hidrogenul, biogazul și biometanul. De aceea, resursele românești reprezintă un vector important pentru tranziția energetică, coexistând cu resursele regenerabile.

Raluca Covrig, Directorul de Afaceri Publice și Comunicare al Federației Patronale Petrol și Gaze, a arătat că viitorul energiei sună bine și datorită noilor tehnologii dezvoltate de către companiile din sectorul de petrol și gaze.

Printre cele 2 tehnologii promițătoare pentru un viitor mai curat, dar cu energie suficientă, se numără CCS (captarea, transportul, stocarea și chiar utilizarea dioxidului de carbon), care ajută la menținerea competitivității industriei și la atingerea obiectivelor de decarbonare. O altă sursă regenerabilă este energia geotermală, cu beneficii importante în cazul exploatării cu sistemul în buclă închisă.

„Rolul Neptun Deep și Mării Negre în România este unul esențial pentru viitor. Pentru că viitorul energiei se bazează pe elementul de tranziție pe gaze”, a spus Raluca Covrig.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed