Ce sunt CASS și CAS și cum se calculează

Ce sunt CASS și CAS și cum se calculează. După cum este bine cunoscut deja, orice salariat din România are de plătit taxe și impozite obligatorii.

Printre acestea regăsim și CASS, dar și CAS. Ce diferență există între ele și cum se calculează? Sunt mai multe aspecte interesante aici.

În primul rând CASS reprezintă contribuția fiecărui angajat la asigurările sociale de sănătate, care susține sistemul sanitar al țării. Dacă este plătită la timp, această contribuție este garanția fiecărui angajat că va primi îngrijiri medicale în sistem de urgență și în spitalele de stat.

Ce sunt CASS și CAS și cum se calculează

Nivelul contribuției CASS este de 10% din baza lunară de calcul a contribuției pentru angajator și tot de 10% din salariul brut al angajatului.

Calculul anual al CASS este reprezentat de:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute; astfel persoanele care realizează venituri egale cel puțin cu 6 salarii brute vor plăti minim 1.800 de lei pe an (10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 de lei pe an contribuția CASS);
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară; astfel, persoanele care câștigă cel puțin 12 salarii minime brute, vor avea o contribuție minimă de 3.600 de lei pe an. (10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei)
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară; astfel, persoanele care au venituri mai mari de 24 de salarii minime vor plăti minim 7.200 de lei pe an asigurarea de sănătate obligatorie (10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei)

Ce sunt CASS și CAS și cum se calculează

De cealaltă parte, CAS reprezintă contribuția fiecărui salariat la asigurările sociale. Iar acest lucru este valabil atât pentru angajații de la stat cât și pentru cei de la privat.

Pentru această contribuție, la final, angajații primesc o pensie. Totodată, fiecare angajat are dreptul să solicite un ajutor de șomaj, în perioadele în care nu are un serviciu. Contribuția majorității salariaților din țara noastră către CAS este de 25% din venitul brut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed