Fitch: Planul de reformă al Guvernului de la Budapesta, un prim pas în direcţia bună

 Analiştii atrag, însă, atenţia că există riscuri mari ca Bruxelles-ul să nu accepte reducerea unor taxe şi impozitarea suplimentară a băncilor.

Mesajul de reformă transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit pozitiv de investitori şi de analişti, care declară la unison că aşteaptă detalii despre reducerile de cheltuieli în sectorul public, dar şi despre măsurile vizate pe termen mai lung. Analiştii Fitch au salutat intenţia Budapestei de a reduce cheltuielile bugetare, inclusiv prin tăieri de salarii.

Pentru o modificare a perspectivei de rating la stabil de la negativ, agenţia de evaluare cere Budapestei să explice în detaliu cum se urmăreşte atingerea unei ţinte de deficit bugetar de 3,8% din PIB în acest an. Şi asta deoarece noua estimare a Budapestei este la jumătate faţă de cifra vehiculată în urmă cu doar câteva zile în urmă. Pe de altă parte, alţi analişti sunt sceptici că Bruxelles-ul şi Fondul Monetar Internaţional vor fi de acord cu anumite măsuri propuse de Viktor Orban, precum taxarea suplimentară a băncilor şi reducerea taxelor pentru IMM-uri.

Şi analiştii UniCredit notează schimbarea tonului folosit de oficialii de la Budapesta în ultima săptămână, după o serie de declaraţii şocante privind un posibil faliment la Ungariei. Deşi comparaţia cu Grecia este exagerată, economiştii UniCredit atrag atenţia că Ungaria este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune din punct de vedere financiar, cu o datorie publică de aproape 80% din PIB în 2009 şi cu o datorie externă de 140% din PIB.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed