Gruia Stoica, președinte GRAMPET Group: „Terminalul de la Dornești va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la granița cu Ucraina în Portul Constanța”

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa, inaugurat la Dornești după o investiție de 10 milioane de euro din partea GRAMPET Group, va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale din Ucraina în Portul Constanța, consolidând poziția României de hub feroviar și logistic la nivel european.

„Noul complex de la Dornești are o capacitate de transbordare cereale de 3 milioane de tone anual. Datorită acestei capacități și a tuturor celorlalte soluții tehnice și tehnologice de vârf oferite, terminalul va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la granița cu Ucraina în Portul Constanța. Facilitățile existente sunt similare cu cele ale terminalelor din porturile maritime și fluviale. Aici se permite transbordarea simultană a 8 vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg, și 8 vagoane de tip românesc, cu ecartament normal. Toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult 2 vagoane simultan”, a explicat Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group, în deschiderea oficială.

La ceremonia de inaugurare de la Dornești, județul Suceava, au participat zeci de oficialități – reprezentanți ai autorităților române și ucrainene, ambasadori şi diplomați.

Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, a declarat că noul complex reprezintă un catalizator pentru investiții ulterioare în regiune. „Ceea ce ați realizat înseamnă locuri de muncă pentru oameni și, mai mult decât atât, reprezintă un catalizator al unor investiții ulterioare. Sunt sigur că nu vă veți opri aici. În numele Cancelariei Primului-Ministru, vreau să vă felicit și vreau să vă transmitem susținerea pe care o avem pentru antreprenoriatul românesc, pentru mediul de afaceri”, a precizat Florin Spătaru, fost ministru al Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„O investiție strategică, amplasată la granița cu Ucraina, ce reflectă angajamentul Grupului GRAMPET pentru dezvoltarea infrastructurii, consolidând în același timp, poziția României de hub logistic și feroviar în Europa de Est”, a afirmat, la rândul său, Mircea Abrudean, Secretar general al Guvernului.

Prezent la eveniment, Victor Ponta, consilier onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, a declarat: „Eu îmi doresc ca România să fie cea mai importantă poartă pentru reconstrucția Ucrainei, să profităm de acest lucru ca să dezvoltăm infrastructura feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și să arătăm că au voie și privații să investească, mai ales că investesc mult mai bine decât investițiile publice”.

500 de tone de cereale transportate pe oră, la Dornești

Investițiile în infrastructura feroviară sunt esențiale pentru a asigura un transport eficient și competitiv, iar Pactul Verde European încurajează dezvoltarea și modernizarea rețelelor feroviare, inclusiv introducerea unor tehnologii noi și sustenabile, precum cele din cadrul complexului de la granița cu Ucraina.

Cel de-al cincilea terminal operat de GRAMPET Group și compania sa fanion, Grup Feroviar Român, marchează un nou capitol în eforturile grupului de a contribui la dezvoltarea industriei de transport feroviar de marfă din România și de a eficientiza infrastructura feroviară din regiune. Proiectat să funcționeze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, terminalul are două linii transportoare cu o capacitate de 250 de tone pe oră fiecare, ceea ce permite transportul a 500 de tone de marfă pe oră.

Prezent la Dornești, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a susținut importanţa unei investiţii de acest gen în apropierea graniţei cu Ucraina. „În luna octombrie, anul trecut, prin România au tranzitat peste patru milioane de tone de cereale. Continuăm să investim, chiar dacă în prezent fluxurile s-au mai redus, pentru că o Europă rezilientă, o Europă conectată, în primul rând la nivel de structură de transport. Dacă vrem ca reconstrucţia Ucrainei să se desfăşoare rapid și eficient, trebuie să avem investiţii care să faciliteze exporturile şi importurile către şi dinspre Ucraina”, a precizat acesta.

„E nevoie de fluidizarea traficului și în special a traficului de mărfuri. O investiție de 10 milioane de euro, care, din câte am înțeles eu, înseamnă patru garnituri de tren pe zi, să plece spre Constanța în 24 ore, ca timp de parcurgere e o scutire de tiruri pe șoselele României. Eu cred că acesta este un lucru concret, un exemplu de solidaritate cu Ucraina și o știm foarte bine”, a spus și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

La inaugurarea terminalului au fost prezenți, de asemenea, E.S. Ihor Prokopchuk – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Irina-Loredana Stănculescu – Consulul general al României la Cernăuţi, cu mesajul ministrului Afacerilor Externe, Huitor Mykola – prim adjunct al Şefului Consiliului Regional Cernăuţi, E.S Moayad Fathallah Mohamed El Dalie – Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, E.S Radko Vlaykov – Ambasadorul Republicii Bulgaria în România, E.S Ştefan Tomasevic – Ambasadorul Republicii Serbia, Ryo Taniguchi – reprezentant al Ambasadei Japoniei, Tibor Laszlo Sandor – reprezentant al Ambasadei Ungariei, Mihai Precu – președinte AMEPIP, Marcel Simion Mutescu – președinte Autoritatea Vamală Română, Daniel Surdu – Secretar de Stat Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Gabriel Andronache – vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Ştefan Roșeanu – președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Liliana Agheorghicesei – vicepreședinte CNIPMMR, primari din județul Suceava, dar și alți reprezentaţi ai autorităţilor centrale și locale.

Despre GRAMPET Group

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, grupul de companii GRAMPET este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala și de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă; construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant; producția de piese de schimb; închiriere de material rulant; transbordarea mărfurilor; servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR) – este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Slovenia, Croația, Grecia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, RELOC Craiova și Electroputere VFU Craiova, GRAMPET Group acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, GRAMPET a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed