Primarul din Cogealac ar fi primit sute de mii de euro de la Iberdrola pentru a-i ajuta pe spanioli cu autorizații și accesul facil la terenurile pentru dezvoltarea eolienelor

Gigantul energiei din Spania Iberdrola, care tocmai și-a făcut ieșirea din România, prin vânzarea Eolica Dobrogea, ce administrează parcul eolian Mihai Viteazu din Cogealac, lasă în urmă urme “urât mirositoare”. În urmă cu mai bine de deceniu, Iberdrola venea în România cu scopul de a crea un imperiu în energie regenerabilă atrași de subvențiile extrem de generoase ale statului roman. Au pus ochii pe comuna Cogealac, din județul Constanța, una din zone cu cel mai bun vânt din țară și unde veniseră deja alți investitori, cum ar fi cehii de la CEZ. Spaniolii au decis să facă aici un parc eolian de peste 1.000 de MW și au selectat pentru dezvoltarea lui pe Eolica, companie cu acționariat majoritar elvețian și cu acționariat minoritar în Corneliu Dică, investitor local. Deși Eolica trebuia să lucreze pentru toată dezvoltarea planificată – peste 1.000 de MW, conform înțelegerii cu Iberdrola, spaniolii s-au mulțumit doar să le plătească pentru o parte din proiect și au preluat în 2008 controlul asupra parcului eolian Mihai Viteazu în schimbul a doar 12 milioane euro. Acum două luni, au vândut parcul cu 88 de milioane euro către Premier Energy, din Cehai.

Ulterior, Iberdrola nu a mai dorit să continue celelalte proiecte eoliene pe care Iberdrola a pus Eolica să le dezvolte în baza unui contract, din cauza schimbărilor în condițiile economice, lăsând Eolica să suporte costurile suportate. Ca urmare, Eolica a intrat, de asemenea, în insolvență și faliment. Corneliu Dică a fost acuzat de inducere în eroare a organelor judiciare și înșelăciune, în cadrul unui dosar deschis de Parchetul Tribunalului Constanța în 2014. În 2023, Curtea de Apel Constanța a decis neînceperea urmăririi penale, întrucât faptele fuseseră cunoscute, decizie confirmată de Curtea de Apel Constanța în luna martie a acestui an https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/corneliu-dica-de-la-eolica-dobrogea-acuzat-de-inducerea-in-eroare-a-organelor-judiciare-judecatorii-au-incetat-definitiv-procesul-penal-851508.html.

În comuna Cogealac, spaniolii se “băteau” cu CEZ pentru cine face parcul eolian mai mare, autorizațiile de construcții, avizele de la Transelectrica pentru conexiunea eolienelor se obțineau cu greu. În comună, atunci ca și acum, primar era Cati Hristu. Potrivit unor documente intrate în posesia noastră, pentru a rezolva problemele cu avizele – CU, PUZ (Planul Urbanistic Zonal) și PAC (Proiect pentru  Autorizația de  Construire) Iberdrola  i-ar fi plătit acestuia, în tranșe și cu bani cash, mai multe sute de mii de euro (725.000) și au “marcat” momentele prin întocmirea unor minute în care reprezentanți ai Iberdrola precizau, cu semnătură și ștampila Iberdrola Renewables, iar Cati Hristu recunoștea, prin semnătură și punând și o ștampilă care avea inscripția “Comuna Cogealac”, că s-au virat respectivele sume de bani către edil pentru ajutor la obținerea tuturor avizelor necesare dezvoltării eoliene. Nu se specifică, în respectivele înscrisuri, la ce se referă concret ajutorul primarului către spanioli, dar, pe baza semnăturilor existente și a ștampilei municipiului Cogealac, se poate presupune că cele trei confirmări sunt autentice și, prin urmare, Iberdrola ar fi plătit efectiv aceste sume primarului.

Unii dintre reprezentanții spaniolilor nu mai lucrează în cadrul companiei însă unii au rămas tot în cadrul diviziei de regenerabile, unde ocupă chiar poziția de top management.

Dacă Hristu s-a ținut de promisiune sau nu , este greu de spus, cert este că Iberdrola a operat parcul Mihai Viteazu din Cogealac până luna trecută, când l-au vândut companiei cehe Premier Energy pentru 88 de milioane de euro și au și încheiat, cu această ocazie, operațiunile din România.

Corneliu Dică, fostul administrator al Eolica, este în continuare inculpat în alte dosare penale pentru înșelăciune, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare, inclusiv în Elveția. El ar fi lucrat împreună cu Gigi Chiru, fost senator PDL, anchetat anterior de DNA pentru luare de mită și spălare de bani, dosar clasat, în cele din urmă, în favoarea Eolica, ca aceasta să primească beneficii pentru parcurile sale eoliene din Cogealac, și în defavoarea concurenților de la CEZ.

În prezent, minutele întocmite în 2011 și 2012 prin care Hristu ar fi primit de la Iberdrola sunt aduse ca probă într-un proces pe care spaniolii îl au la Curtea St. Gallen din Elveția fiind învinuiți de posibile practici ilegale în România pentru accesul la terenul din Cogeleac.

Cati Hristu, primarul din Cogealac a fost , de-a lungul timpului, prin în mai multe scandaluri cu iz penal. În 2020, procuri DNA împreună cu mascații au descins în sediul primăriei și i-a fost percheziționată și casa, fiind vizate posibile fapte de abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale privind dezvoltarea parcurilor eoliene Iberdrola și CEZ https://www.digi24.ro/regional/digi24-constanta/afacerile-cu-eoliene-vizate-de-dna-mascatii-si-procurorii-anticoruptie-au-descins-la-cogealac-314991.  În 2014, Hristu era condamnat de Tribunalul Constanța la cinci ani de executare pentru infracțiuni de înselăciune calificată. La Apel, primarul a câștigat și a scăpat de închisoare, printr-o reîncadrare juridică a faptelor și împăcare a părților implicate.

Și Iberdrola are o adevărată istorie în implicarea internațională în afaceri dubioase. Chiar la ea în țară, compania spaniolă a avut acuzații de spionaj, corupție și dare de mită https://www.reuters.com/business/energy/spanish-court-puts-iberdrola-ceo-under-investigation-alleged-spying-case-2021-06-23/. Nu doar una, mai multe  https://www.elconfidencial.com/empresas/2022-09-20/iberdrola-avala-390milloness-directivos-trama-corrupcion-eolica_3493056/.

 În America Latină, același tip de scandaluri i-au însoțit numele https://www.elconfidencial.com/empresas/2023-04-04/iberdrola-desinvierte-masivamente-en-mexico-tras-los-choques-con-el-gobierno-de-amlo_3605897/. Compania a fost nevoită, în anumite cazuri, să facă înțelegeri financiare cu părțile implicate, pentru a nu fi pedepsită dur de autorități.

Iberdrola este una dintre cele mai mare companii energetice din Europa, având o cifră de afaceri de aproape 60 de miliarde de euro annual. Ea a activat în România timpd e aproape 20 de ani, până în luna aprilie, activând aproape exclusive în domeniul dezvoltării parcurilor eoliene. România este, de ani de zile, pe harta marilor dezvoltatori din domeniu datorită politicii generoase de subvenție.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed