Isărescu: „Suntem invidiați de cei care conduc bănci centrale”

Mugur Isărescu a avut un discurs!

„Suntem invidiați, astăzi, de toți colegii care conduc bănci centrale. Nu exagerez când spun că, astăzi, prin simpla prezență a acestor campioni olimpici, rezerva noastră de aur a crescut fără să fim nevoiți să facem nici un fel de tranzacție”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la obținerea primei medalii olimpice de către sportivii români, transmite Economica.

Guvernatorul BNR a deschis ceremonia de celebrare a 100 de ani de la obținerea primei medalii olimpice de către România, în prezența principesei Margareta, custodele coroanei. În 1914, regele Carol al II-lea a înființat fundația care a susținut participarea românilor la toate Jocurile Olimpice. Cu această ocazie, guvernatorul BNR a anunțat și lansarea unei monede numismatice care să celebreze cei 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de echipa românească de rugby la Paris și deschiderea expoziției: Un alt fel de tezaur: Campionii României. În cei 100 de ani, sportivii români au câștigat 309 de medalii, de aur, argint și bronz.

„Deși inițial s-a dorit trimiterea unei delegații numeroase – țara era mai mare după război- în România Mare s-a programat atunci ca delegația să fie formată din 102 persoane, sportivi și oficiali, care să reprezinte România. În final, capitala Franței a primit numai 51 de sportivi. Explicația este una cât se poate de prozaică: zgârcenia recunoscută a ministrului de finanțe. Aceeași problemă și acum, și atunci. Atunci era Vintilă Brătianu”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către sportivii români, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint destinată colecționării. Cu acest prilej, în cadrul Muzeului BNR, este vernisată expoziția temporară Un alt fel de tezaur: Campionii României, organizată în perioada iunie – decembrie 2024.

Organizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și în colaborare cu Muzeul Sportului, expoziția surprinde cele mai importante momente din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice. Astfel, vizitatorii vor avea prilejul să afle informații despre cucerirea primei medalii olimpice, obținută în anul 1924 de echipa de rugby a României și să admire exponate unice.

În cadrul discursului expozițional sunt prezentate majoritatea probelor olimpice la care sportivii români au fost medaliați de-a lungul timpului, medalii și diplome câștigate de aceștia, dar și echipamentele campionilor folosite în cadrul probelor sportive. Expozitia cuprinde medalii câștigate de: Henri Rang, Iosif Sârbu, Leon Rotman, Dumitru Pârvulescu, Maria Vicol, Gheorghe Fiat, Aurel Vernescu, Gheorghe Berceanu, Cornelia Sideri, Ivan Patzaichin, Alina Dumitru, Dorel Simion, Maricica Puică, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Constantina Diță, Iolanda Balaș, Laura Badea, Vilmoș Szabo, Reka Lazăr-Szabo, Mihai Covaliu, Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Horia Tecău, Florin Mergea, Beatrice Câșlaru, Corneliu Iona, Sorin Babii, Violeta Beclea, Marian Oprea, Ionela Târlea, Aneta Pătrășcoiu, Costică Olaru, Elisabeta Lipă, Veronica Cochela, Doina Ignat, Georgeta Andrunache, Claudia Grigorescu, Ioan Pop, Rareș Dumitrescu, Nicu Vlad, Traian Cihărean, Marius Căta-Chițiga, Cristian Gațu, Ștefan Birtalan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed