Leasing și împrumut auto: Care este diferența și ce este mai profitabil?

Decizia de achiziționare a unui autovehicul este bazată pe factori diverși, precum preferințele personale, utilitatea mașinii și nevoile proprietarilor. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante aspecte este legat de capacitatea financiară și modalitățile de achiziționare a unui mașini. Cei care își doresc un autovehicul însă nu dispun de fondurile necesare au posibilitatea de a apela la instituții financiare care oferă credite, atât împrumuturi auto, cât și leasing. Dar ce reprezintă acestea și pe care trebuie să-l alegi? În acest articol vom detalia diferențele dintre cele două tipuri de finanțare, astfel încât să poți face alegerea potrivită pentru nevoile tale.

Leasing auto

Leasingul auto este o metodă des utilizată, atât de cei care optează pentru o mașină nouă, cât și de către cei care achiziționează mașini second hand de la dealeri specializați sau reprezentanțe auto. Caracteristica principală a acestui tip de finanțare o reprezintă faptul că mașina se află în proprietatea instituției financiare, nu a utilizatorului. Prin leasing, instituția financiară achiziționează mașina, iar utilizatorul primește dreptul de a o utiliza, în schimbul unei sume de bani stabilită contractual, pe o perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani. Cei care aleg leasingul, au la dispoziție două opțiuni: 

  • Leasingul operațional: ratele lunare sunt asemenea unei chirii lunare. La terminarea contractului, ai posibilitatea de a-l reînnoi sau de a returna mașina către instituția financiară. 
  • Leasingul financiar: la finalul achitării ratelor lunare, ai posibilitatea de a păstra mașina și de a deveni proprietarul acesteia.

Alegând această variantă, scapi de grijile reparațiilor și întreținerii mașinii, costurile fiind suportate de instituția care oferă leasingul. Mai mult, nu trebuie să iei o decizie pe termen lung în privința unei mașini. Prin leasing îți poți schimba mașina mult mai des, odată cu terminarea perioadei contractuale. Cu toate acestea, există și o serie de dezavantaje pe care trebuie să le ai în vedere: 

  • Independența scăzută

Pentru că nu ești proprietarul de drept al mașinii, ai nevoie de aprobare din partea instituției financiare în cazul în care dorești să realizezi diferite reparații sau să părăsești țara cu aceasta. Procesul pentru aprobare poate să fie unul anevoios și de lungă durată. 

  • Opțiuni de achiziționare limitate

În cazul leasingului, mașina trebuie să provină de la dealeri auto specializați sau reprezentanțe auto, nu de la persoane fizice. Acest lucru poate limita oferta auto și variantele din care poți alege. 

  • Costuri crescute

Rata lunară este alcătuită din chiria pentru dreptul de folosință, o cotă parte din valoarea autovehiculului, dobânda pentru leasing și un procent din polița de asigurare, la care se pot adăuga costuri în funcție de cerințele companiei de leasing. 

De asemenea, în cazul în care alegi varianta unui leasing financiar trebuie să ai în vedere că pe lângă plata lunară, este necesar să achiți un avans de cel puțin 20% din valoarea mașinii. Dacă dorești să achiți ratele mai devreme decât prevede contractul, rambursarea anticipată poate fi făcută doar după 12 luni de la începutul perioadei contractuale.

Împrumut auto

Creditul auto este opțiunea potrivită pentru cei care doresc să dețină controlul complet asupra autovehiculului pe care îl achiziționează. Prin această metodă de finanțare, cumpărătorul devine proprietarul mașinii din momentul în care o cumpără. 

Împrumutul auto presupune achitarea ratelor lunare către instituția de creditare, care poate să fie o bancă sau o instituție financiară nebancară. Pentru accesarea creditului este necesar un avans, precum și îndeplinirea anumitor condiții, în funcție de instituția de creditare. În cazul instituțiilor bancare, este nevoie doar de o carte de identitate, urmând ca în câteva ore să se efectueze verificările necesare, precum istoricul bancar. Suma alocată de instituții pentru împrumut este determinată de venitul lunar al solicitantului și de perioada de creditare aleasă. 

Această metodă de finanțare oferă mai multă libertate, eliminând necesitatea aprobărilor pentru părăsirea țării sau efectuarea anumitor modificări. Mai mult, dacă apelezi la IFN-uri, poți accesa finanțarea pentru achiziția oricărei mașini, indiferent de vechime, de la dealeri auto specializați. Printre dezavantajele creditului se numără:

  • Polița CASCO

Băncile solicită existența unei polițe CASCO, de obicei încheiată cu instituțiile agreate de acestea. Pentru IFN-uri, aceasta nu este o cerință obligatorie. 

  • Durata lungă de aprobare

Spre deosebire de leasing, creditul auto are o durată de aprobare mai lungă, în cazul băncilor. 

  • Costuri pentru întreținerea vehiculului

Devenind unicul proprietar al mașinii, ești responsabil pentru reparațiile acesteia și reviziile anuale. Astfel, va trebui să suporți aceste costuri.

Fiecare dintre cele două variante vine la pachet cu o serie de beneficii, dar și dezavantaje. În alegerea opțiunii potrivite pentru tine trebuie să iei în considerare preferințele personale, nevoia de libertate, precum și costurile asociate fiecăreia. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed