Michele Nusco, CEO Nusco Grup: Cu 800 de euro/mp îţi vine chef să te muţi dintr-un apartament vechi

Programul guvernamental Prima Casă i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să-şi repoziţioneze proiectele pe piaţă pentru a se apropia de suma de 60.000 de euro, cât este valoarea garanţiei acordată de stat, pentru a-şi putea vinde locuinţele. Le vând chiar şi nefinisate, doar, doar să atragă muşterii.

Michele Nusco, CEO al Nusco Grup vede cu ochi bun acest program, cumulat cu scăderile înregistrate pe piaţa construcţiilor.

„Acum se construieşte la un preţ redus cu aproape jumătate faţă de cel de acum doi ani. (n.r. în 2008, preţul mediu de construcţie pentru ansamblurile rezidenţiale a fost de 750 de euro, la care se adăugau şi costurile adiacente, potrivit analizelor din piaţă). S-a ajuns şi în România la preţuri rezonabile. Acum doi ani, preţurile de aici erau duble faţă de cele din Italia. Acolo piaţa imobiliară merge bine, s-a simţit şi criza, dar piaţa este mai matură, iar veniturile locuitorilor sunt mai mari”, compară Nusco cele două pieţe pe care activează compania.

Un nou proiect de 400 de locuinţe cu 50 de milioane de euro

Compania deţine un teren de două hectare în zona Piaţa Delfinului din Pantelimon, unde intenţionează să demareze lucrările de construcţie pentru un ansamblu rezidenţial. „Suntem în discuţie pentru aprobarea PUZ-ului (plan urbanistic zonal). Vrem să construim 400 de apartamente şi să le vindem cu 800 – 1.000 de euro pe mp, fără TVA. Proiectul va fi finanţat de noi şi este nevoie de o investiţie de 40-50 de milioane de euro. Va fi un proiect occidental destinat clasei medii. Cu un preţ de 800 de euro/mp şi prin programul Prima Casă, îţi vine chef să te muţi dintr-un apartament vechi într-unul nou”, a declarat pentru MONEY.ro, Michele Nusco.

În luna ianuarie a acestui an au fost demarate lucrările de construcţie la proiectul rezidenţial de 40 de apartamente din zona Luca Stroici din Capitală, investiţie care se ridică la şase milioane de euro, atât în apartamente, cât şi în teren. Proiectul va fi finalizat în 2012, iar preţurile de vânzare variază între 1.600 şi 1.800 de euro pe mp.

Nusco Tower, închiriat în proporţie de 55%

Cel mai important proiect al companiei, clădirea de birouri Nusco Tower, situată în apropierea metroului Aurel Vlaicu a ajuns de la un grad de închiriere de 40% în februarie, la 55% în iunie. „Suntem cu două companii în faza de negociere şi alte trei vom începe dicuţiile şi până la sfârşitul anului vom închiria toată clădirea. Clienţii sunt interesaţi în special de spaţii cu suprafeţe între 2.000 şi 4.000 de mp şi estimăm ca veniturile lunare din chirii să fie de 400.000 – 450.000 de euro când va fi închiriată toată clădirea”, mai spune Nusco. Deşi la începutul anului Nusco declara că nivelul chiriei este de 17-18 euro/mp şi că nu se grăbeşte să atragă clienţii, în iunie chiria a ajuns la 16 euro/ un mp în Nusco Tower şi speră ca în 10-12 ani investiţia să fie recuperată.

Parteneriatele, strategie pe tip de criză

De asemenea, grupul este în discuţii cu trei investitori pentru demararea unui alt proiect de spaţii de birouri de clasă A pe un teren situat în zona Barbu Văcărescu, unde vrea să dezvolte o clădire cu 12 etaje şi care să aibă o suprafaţă închiriabilă de 18.000 de mp. „În timă de criză e bine să te asociezi. Suntem în discuţii cu trei firme pentru un parteneriat. Noi venim cu terenul, iar ei să aducă banii, iar diferenţa o plătim noi. Negociem un pachet majoritar. Vrem să deţinem 60% sau 55% din proiect. Investiţia necesară dezvoltării este de 20-25 de milioane de euro”, a mai adăugat CEO-ul companiei. Proiectul va fi demarat la sfârşitul acestui an, după ce compania va avea închiriată clădirea Nusco Tower. Chiria medie pentru viitorul proiect este estimată la 14-15 euro pe mp.

Michele Nusco este optimist în ceea ce priveşte piaţa imobiliară şi dacă ar fi să aleagă o culoare pentru a descrie situaţia de pe acest segment, italianul alege albastrul. „Această culoare se poate apropia de negru, dar există şi speranţă”, spune râzând directorul, care prevede o uşoară revenire a pieţei de-abia la începutul lui 2012.

Pinum, stagnare pentru 2010

În ceea ce priveşte afacerile pe segmentul de uşi şi ferestre, Nusco se aşteaptă la ca anul acesta Pinum Doors & Windows să vândă produse în valoare de 15 milioane de euro, la fel ca şi anul trecut, când vânzările au scăzut cu 10-15%. Pentru acest an, grupul urmăreşte extinderea la nivel naţional prin parteneriate cu distribuitorii, iar luna aceasta va fi inaugurat un showroom la Timişoara.

Michele Nusco a preluat în 2008 conducerea operaţiunilor grupului din România.
Divizia de imobliare a grupului, Nusco Imobiliara, s-a înfiinţat după anul 2000, atunci când grupul a demarat achiziţii de terenuri în România. În prezent, grupul deţine două hectare de teren, 12 în Tunari, două pe DN1 şi alte două în Voluntari, pentru care a plătit de-a lungul anilor 50 milioane de euro. Unitatea de producţie de uşi şi de ferestre deţinută de grupul Nusco în zona Pipera din Bucureşti este amplasată pe un teren de 30 de hectare, iar în 2009 cifra de afaceri a grupului Nusco a fost de 23 de milioane de euro. Valoarea portofoliului deţinut de Nusco Grup a înregistrat o scădere de 10% în 2009, de la 420 de milioane de euro, la 380 milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed