Se schimbă peisajul demografic global și e o schimbare istorică

Peisajul demografic global este în pragul unei schimbări istorice

Raportul dintre numărul bărbaților și al femeilor variază semnificativ. În prezent, sunt mai mulți bărbați în lume decât femei. Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe, scrie ScienceABC

La nivelul anului 2022, exista doar o ușoară predominanță a bărbaților, aceștia reprezentând 50,3% din populația globală, față de 49,7%, numărul femeilor. Însă, estimările indică o inversare treptată a acestei tendințe, numărul femeilor urmând să depășească numărul bărbaților până în 2050.

Din punct de vedere istoric, populația globală s-a înclinat ușor în favoarea bărbaților, conform studiilor demografice efectuate de la mijlocul anilor 1960 până în prezent. Motivul? Mai multe fenomene demografice contribuie la aceste schimbări, inclusiv scăderea ratelor de fertilitate și creșterea speranței de viață.

Îmbunătățirile în domeniul asistenței medicale, salubrității și accesului la serviciile medicale au dus la creșterea speranței de viață la nivel global. O viață mai lungă duce la îmbătrânirea populației, iar dintre grupurile de vârstă mai înaintate, femeile tind să depășească numărul bărbaților.

Cum și de ce se schimbă peisajul demografic global

Diferențele de comportament și factorii genetici joacă un rol semnificativ în ratele mai mari de mortalitate în rândul bărbaților, contribuind astfel la speranța de viață mai scăzută a acestora în comparație cu cea a femeilor. 

Rolurile tradiționale de gen din diferite culturi și societăți înseamnă și comportamente de asumare a riscurilor în rândul bărbaților, ceea ce duce la o probabilitate mai mare de accidente, răni și decese. 

De asemenea, factorii genetici pot predispune bărbații la anumite condiții de sănătate sau boli, influențând și rata mortalității.

Un exemplu recent, pandemia COVID-19 a crescut aceste diferențe: datele arată, în mod constant, că bărbații au fost mai susceptibili la rezultate severe ale virusului decât femeile.

Inegalitățile de gen încă favorizează bărbații

În multe societăți, fetele și femeile se confruntă cu discriminare sistematică și îngrădirea accesului la asistență medicală și la educație. Aceste inegalități le fac mai vulnerabile, lărgind și mai mult decalajul dintre bărbați și femei în ceea ce privește ratele mortalității și bunăstarea generală. Neglijarea nevoilor de sănătate ale femeilor, violența bazată pe gen, căsătoria timpurie și practicile tradiționale dăunătoare, cum ar fi mutilarea genitală feminină, compromit și mai mult sănătatea și bunăstarea fetelor și femeilor. Aceste practici nu numai că au ca rezultat riscuri imediate pentru sănătate, ci au și consecințe pe termen lung asupra sănătății fizice și mintale a femeilor.

De unde vine dezechilibrul de gen?

De-a lungul istoriei, dezechilibrele de gen au existat în special din cauza organizării patriarhale tradiționale a societății, care a favorizat adesea descendenții masculini din motive economice, sociale și culturale. Fiii erau văzuți ca moștenitori, în timp ce fiicele erau considerate o datorie din cauza sistemelor de zestre sau a oportunităților economice limitate.

Există și un factor considerat evolutiv: se nasc mai mulți băieți decât fete, ceea ce duce la un raport de sex mai mare la naștere.

Există, de asemenea, îmbunătățirea artificială a nașterii mai multor băieți decât fete. Această tendință este deosebit de pronunțată în țări precum India și China, unde preferințele culturale pentru descendenții masculini duc la avorturi selective în funcție de sex și la pruncuciderea reprezentantelor de gen feminin.

Nu doar gândirea învechită, ci și cea a noilor generații favorizează bărbații. Progresele tehnologice, în special în domeniul determinării prenatale a sexului, au facilitat practicile selective în funcție de sex, ceea ce a condus la proporții distorsionate ale sexului.

Eforturile de a aborda aceste probleme prin intervenții guvernamentale și campanii sociale au condus la unele progrese în reducerea decalajului, dar efectele pe termen lung ale unor astfel de practici continuă să influențeze raporturile de gen în aceste regiuni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed