Raport: România e departe de zona euro

România e departe de zona euro

România e încă departe de a îndeplini criteriile care ar duce țara noastră în zona euro, arată cel mai recent raport de convergență întocmit de Banca Centrală Europeană, care urmărește progresul făcut de statele din UE care nu au adoptat încă moneda unică.

DE CE?

Rata medie a inflației e mult peste valoarea de referință de 3,3% pentru criteriul privind stabilitatea prețurilor, costurile cu forța de muncă au crescut în perioada 2020-2023 cu mult peste rata din zona euro, deficitul bugetar al administrației publice din România a fost de 6,6% în 2023, adică semnificativ peste valoarea de referință de 3%.

De asemenea, ratele dobânzilor pe termen lung în România s-au situat în medie la 6,4%, depășind astfel valoarea de referință, iar piețele de capital sunt subdezvoltate, mai arată raportul. Începând din 2022, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care nu fac parte din zona euro au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește convergența economică cu zona euro, e concluzia acestui raport. Și Comisia Europeană și-a publicat, astăzi, raportul de convergență, care arată că niciunul dintre statele membre evaluate nu îndeplinește în prezent toate criteriile de aderare la zona euro, dar Bulgaria e aproape.

Sinteza datelor BCE pentru România:

În luna mai 2024, rata medie pe 12 luni a inflației IAPC în România a fost de 7,6%, adică mult peste valoarea de referință de 3,3% pentru criteriul privind stabilitatea prețurilor
România face în prezent obiectul unei proceduri de deficit excesiv, iar Comisia Europeană a constatat, în iunie 2024, că aceasta nu a luat măsuri eficiente.
Deficitul bugetar al administrației publice din România a fost de 6,6% în 2023, adică semnificativ peste valoarea de referință de 3%
Costurile unitare ale forței de muncă au crescut cu 26,7% în perioada 2020-2023, ceea ce este cu mult peste rata de 9,5% din zona euro.


Ratele dobânzilor pe termen lung în România s-au situat în medie la 6,4%, depășind astfel valoarea de referință de 4,8% pentru criteriul de convergență a ratelor dobânzilor.
Piețele de capital din România sunt mult mai mici decât cele din zona euro și sunt încă subdezvoltate
Explicație: Ce înseamnă raportul BCE? Moneda euro a fost deja introdusă în 20 din cele 27 de state membre ale UE, iar raportul examinează șase din cele șapte state membre care nu au adoptat încă moneda unică, respectiv Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Aceste țări sunt angajate în temeiul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene Uniunii Europene în direcția de a adopta moneda euro, ceea ce implică faptul că ele trebuie să îndeplinească toate criteriile de convergență.

Conform Raportului de convergență 2024 al Băncii Centrale Europene (BCE), statele membre ale Uniunii Europene (UE) din afara zonei euro au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește convergența economică cu zona euro începând din 2022. Acest lucru se datorează în principal condițiilor economice dificile, spun autorii raportului.

„În ultimii doi ani, țările analizate au fost afectate de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, care au dus la o slăbire semnificativă a activității economice și la o inflație galopantă. Țările cu un istoric de dependență energetică mai mare și legături comerciale mai puternice cu Rusia au fost cele mai afectate. În perspectivă, se așteaptă ca activitatea economică să se consolideze în toate țările analizate, însă tensiunile și riscurile geopolitice întunecă perspectivele economice”, a transmis BCE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed