Soţia premierului spaniol Pedro Sánchez, Begoña Gómez, urmează să compară la 5 iulie în faţa unui judecător în ancheta de corupţie care o vizează

TSJ precizează într-un comunicat foarte scurt, de trei rânduri, că Begoña Gómez este citată să compară ”în calitate de suspectă” în legătură cu ”presupuse delicte de corupţie în sectorul privat şi trafic de influenţă”.

Opoziţia de dreapta a aplaudat imediat acest anunţ.

”Spania merită un preşedinte (de Guvern) demn şi nu este cazul lui (Pedro) Sánchez”, denunţă pe X secretara generală a Partidului Popular (PP, dreapta, conservatori) Cuca Gamarra.

TSJ din Madrid face acest anunţ după ce justiţia spaniolă a decis, la 29 mai, să respingă o cerere a parchetului care preconiza clasarea acestei anchete vizând-o pe soţia premierului socialist, apreciind că există ”suficiente” elemente care să justifice o continuare a investigaţiilor.

”Există indicii cu privire la presupusa comitere a unui delict” care sunt ”suficiente” în vederea unei continuări a acestei anchete preliminare, a stabilit un tribunal de la Madrid, apreciind că aceste indicii sunt ”mai multe decât simple bănuieli”.

Citarea în faţa instanţei a lui Begoña Gómez pentru a fi interogată de către un judecător era însă inevitabilă.

Justiţia a refuzat să claseze acest dosar, în pofida unui raport al Gărzii Civile care conchidea că nu există indicii.

Ea a dezavuat astfel în mod usturător parchetul, care a cerut la 25 aprilie ”anularea” perocedurii şi ”clasarea fără urmăriri a dosarului”.

REVERS POLITIC

Hotărârea sa reprezintă un revers politic pentru Pedro Sánchez, a cărui echipă este acuzată de corupţie de către opoziţia de dreapta.

Ancheta a fost deschisă la 16 aprilie, în baza unei plângeri depuse de către un colectiv apropiat extremei drepte împotriva lui Begoña Gómez.

Acest colectiv a recunoscut ulterior că plângerea sa are la bază exclusiv articole de presă.

Ea vizează legături între Begoña Gomez şi un antreprenor care a beneficiat de contracte publice.

Pedro Sánchez denunţa la sfârşitul lui aprilie o ”strategie de hărţuire şi demolare” emanând de la ”publicaţii puternic marcate la dreapta şi extrema dreaptă” şi susţinute, acuza el, de opoziţia conservatoare.

După anunţarea deschiderii anchetei preliminare, el a creat o surpriză anunţând că se gândea să demisioneze şi şi-a suspendat activitatea timp de cinci zile pentru a lua o decizie.

El a decis, până la urmă, să rămână la putere.

Opoziţia îl acuză că această pauză era doar o înscenare, pentru a deturna atenţia opiniei publice, şi că nu a avut niciodată intenţia să demisioneze.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed