Statul, un rol esențial în dezvoltarea marilor proiecte din energie

Proiecte din energie

Rolul Mării Negre și importanța proiectului Neptun Deep au reprezentat temele centrale ale emisiunii Noua economie, în care a fost invitat Florin Spătaru, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, fost Ministru al Economiei, și a fost moderată de către Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol, Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze.

Producția din proiectul Neptun Deep ar putea începe în 2027, iar noile cantități de gaze naturale ar putea fi o susținere atât pentru consumul casnic românesc, cât și pentru industria chimică, sector ce ar putea cunoaște un reviriment important, scrie fppg.ro.

Gazele naturale au un rol important în tranziția energetică și în această nouă economie ce se dezvoltă în prezent, ce necesită energie curată, în cantități semnificative și la prețuri competitive.

Rolul statului în dezvoltarea marilor proiecte din energie

Statul are un rol esențial, atât prin capacitatea de reglementare, prin legislație, dar și prin stimularea unor proiecte unde componenta privată are un rol, dar nu poate susține 100% aceste inițiative.

Este vorba despre dezvoltarea întregii rețele de transport al gazelor, conectivitate, toate acordurile bilaterale pe care trebuie să le asigurăm. Prin aceste măsuri, statul poate să dea ceea ce orice operator privat cere, și anume predictibilitate și transparență. Pentru că vorbim de strategii pe termeni lung, nu putem judeca în cicluri electorale.

„Pe lângă proiectele majore pe care le avem, va trebui să ne uităm și la celelalte avantaje pe care le avem, din perspectiva coridoarelor de transport, a stocării carbonului, a tuturor resurselor pe care le putem avea din această zone,” a spus Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed