Un medicament al GSK pentru cancerul de sânge aproape a înjumătăţit riscul de deces într-un studiu clinic în stadiu avansat

În studiul efectuat pe 302 de pacienţi cu mielom multiplu recidivat sau dificil de tratat, 71% dintre cei care au primit Blenrep în asociere cu steroizi dexametazonă şi pomalidomidă erau în viaţă fără ca boala lor să se agraveze, la sfârşitul unui an.

Aceasta, comparativ cu supravieţuirea fără progresie (PFS) a 51% dintre cei care au fost trataţi cu pomalidomidă, dexametazonă şi bortezomib.

Pomalidomida este o versiune generică a Pomalyst de la Bristol Myers Squibb, în ​​timp ce bortezomib este mrdicamentul generic Velcade al Takeda Pharmaceuticals.

”Abilitatea de a putea oferi un medicament precum Blenrep, care este administrat în ambulatoriu, nu necesită spitalizare, poate fi disponibil într-un cadru comunitar şi nu este restricţionat de provocările de fabricaţie, cum ar fi terapiile celulare, este cu adevărat importantă”, a declarat directorul pentru oncologie al GSK, Hesham Abdullah, într-un interviu.

Datele detaliate din studiu au fost prezentate duminică, la reuniunea Societăţii Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

Blenrep a avut eşecuri în ultimii câţiva ani, inclusiv a fost retras de pe piaţa profitabilă din SUA în 2022, după ce nu a reuşit să demonstreze superioritate faţă de un tratament existent într-un studiu separat în faza avansată.

Datele de top din acest studiu, publicate în martie, care arată că a îndeplinit obiectivul principal de îmbunătăţire semnificativă a PFS faţă de un regim de tratament standard actual, au părut să semnaleze o revenire a medicamentului.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu Blenrep erau în viaţă fără progresia bolii după o urmărire mediană de 21,8 luni, comparativ cu PFS  de 12,7 luni pentru standardul de îngrijire, a spus compania.

”Beneficiul PFS observat în studiu arată potenţialul combinaţiei Blenrep, dacă este aprobat, de a redefini tratamentul mielomului multiplu pentru aceşti pacienţi”, a spus GSK într-un comunicat.

Producătorul britanic de medicamente intenţionează să depună cereri pentru comercializare la autorităţile de reglementare globale în a doua jumătate a anului 2024.

Tratamentele pentru mielomul multiplu includ Darzalex  al Johnson & Johnson şi alte medicamente generice pentru cancer.

În aprilie, FDA din SUA a aprobat două terapii celulare – Carvykti al J&J şi Abecma al Bristol Myers – ca linii anterioare de tratament în mielomul multiplu mai puţin sever.

Efectele secundare legate de ochi au condus la o rată de întrerupere a tratamentului de 9% din studiu, dar au fost în general reversibile şi gestionabile prin modificări ale dozei, a spus GSK.

Mielomul multiplu, al doilea cel mai frecvent cancer de sânge din lume, începe în celulele plasmatice din măduva osoasă şi în cele din urmă perturbă producţia de celule sanguine normale.

Aproximativ 35.780 de cazuri noi de mielom multiplu sunt probabil diagnosticate, cu 12.540 de decese estimate să apară în Statele Unite în acest an, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed