Vâlcea: Sindicaliştii de la OLTCHIM au întrerupt lucrul şi au ieşit la ‘protestul disperării’

„Este un protest spontan, protestul disperării. Suntem în dezastru, combinatul moare. Ieri directorul general, domnul Constantin Roibu şi-a înaintat demisia pentru că aşa se pare că i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucureşti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem că va avea vreun succes, toate semnele sunt că se grăbeşte lichidare societăţii. Nu mai avem curent, nu avem salarii de 2 luni luate. Cerem domnului Ponta să vină aici la Râmnicu Vâlcea”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindicatului OLTCHIM, Mihai Diculoiu.

 

Acesta a mai spus că liderii de sindicat pe fiecare secţie au ieşit spontan să protesteze, urmând ca în cursul zilei de miercuri, „funcţie de cum le-a ajuns cuţitul la os, angajaţii combinatului să iasă în stradă”.

 

Directorul general al OLTCHIM, Constantin Roibu, despre care sindicaliştii au afirmat că şi-a înaintat demisia, nu a putut fi contactat.

 

Autorităţile judeţului Vâlcea au adresat mai multe memorii premierului Victor Ponta în această săptămână prin care atrag atenţia Guvernului asupra problemelor tot mai grave şi în continuă acutizare cu care se confruntă Societatea OLTCHIM, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele CJ, Ion Cîlea. „Ca reprezentanţi ai autorităţilor publice locale am reiterat faptul că măsurile acceptate de Guvern pentru redresarea situaţiei de pe Platforma Chimică nu au fost aplicate până la capăt. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de către statul român a unei garanţii de performanţă pe baza căreia OLTCHIM să poată contracta cei 40 milioane euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de altă parte, altă măsură aprobată, dar nefinalizată, constă în majorarea capitalului social al OLTCHIM prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS deţinută la societate, măsură la care, de altfel, s-a renunţat în ultimul moment prin schimbarea bruscă a procedurilor de privatizare”, a precizat Cîlea.

 

Din aceste motive, a mai adăugat Ion Cîlea, OLCHIM a ajuns în situaţia de a-şi opri activitatea, ceea ce nu-i mai permite nici măcar să achite obligaţiile minimale băneşti aşa cum este cazul biletelor la ordin ajunse la scadenţă, a drepturilor salariale restante, precum şi a dobânzilor bancare spre a evita blocarea integrală a conturilor societăţii.

 

Totodată, Cîlea a intervenit pe lângă conducerea CET Govora pentru ca termocentrala vâlceană să furnizeze energie electrică combinatului OLTCHIM până la privatizare.”Combinatul trece prin cea mai nefastă perioadă din existenţa sa ca agent economic de top al judeţului. Oprirea furnizării de energie electrică acum înainte de privatizare ar distruge combinatul şi nu ar face decât să fie vândut ca fier vechi. Sunt instalaţii care odată răcite s-a terminat. De aceea este mai mult decât necesar ca OLTCHIM să poată produce până la data privatizării, care odată făcută cu un investitor strategic, să schimbe complet datele problemei, să pună pe o altă axă de dezvoltare judeţul”, a spus Ion Cîlea.

 

Conform ultimelor date înaintate de Guvernul României, 17 septembrie urmează să fie data la care OLTCHIM urmează să fie privatizat în urma acordurilor semnate cu FMI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed